Nackdelen med att tillsätta östrogen

Trots att en del kvinnor som lider av endometrios blir lindrade av att tillsätta östrogen, så fortsätter smärtsamma symtom för andra. Varför det är så kan man ju undra? Svaret verkar finnas i vikten av att hålla det endokrina systemet, vårt hormonsystem, i balans på ett naturligt sätt. Att använda östrogenkrämer lokalt kanske inte ökar nivåerna på samma sätt som p-piller, hormonspiraler och p-stavar, men kan ändå vara tillräckligt för att skapa kaos i din kropp och mata endometriossymtomen. Att hålla hormonerna i balans, vilket går att uppnå med homeopati, är nyckeln till att må bra rent generellt.

Hormonersättningsterapi är den sorts medicin som oftast skrivs ut till kvinnor i klimakteriet. Tyvärr verkar det som den här typen av östrogenmedicin även har kapacitet att påminna kroppen om att börja producera mer eller större endometrioshärdar på olika ställen i kroppen. Trots att du upptäcker att vallningar och ångest är ett minne blott, så kan din endometrios få en ny livsgnista. Klicka här för att boka en 15 min gratiskonsultation för att prata om naturligt balanserade hormoner.

 

Uppnå balans med homeopati

Många kvinnor runt om i världen har märkt att deras hormonsystem har kommit i balans genom homeopatisk behandling. Vi har många olika preparat och behandlingsmetoder att använda, och symtom som påverkas av obalans bland hormonerna svarar ofta väldigt bra på homeopatisk behandling. En av mina senaste endometriospatienter upptäckte snart efter påbörjad behandling att symtomen inte var lika starka och inom några månader var hon mer eller mindre symtomfri genom att ta homeopatmedel vid olika tillfällen under menscykeln. Vi har fortfarande lite kvar att arbeta med, men att ha gått från enorm smärta, ångest och sängläge i flera dagar, till att kunna fungera ordentligt och göra det hon skall eller vill under skov har gjort en jättestor skillnad för henne.

 

Söka efter lösning

I det oändliga sökandet efter att lindra endometriossymtom väljer många kvinnor att använda konstgjort framställda och/eller bioidentiska östrogenkrämer i hoppet om att bli av med smärtsamma och påfrestande symtom. Utöver inflammationsmarkörer, stimuleras endometrios till stor del av hormoner som varierar under menscykeln. De mest smärtsamma faserna för de flesta är ägglossning, premenstruellt och under själva mensen. Att stryka på östrogenkrämer hjälper verkligen en del kvinnor, men frågan kvarstår vilken effekt dessa krämer har på hela hormonsystemet och i slutänden personen som använder krämen.

 

Bidrar till problemet

Våra kroppar strävar konstant efter balans. För mycket eller för lite östrogen, i relation till andra hormoner, kan skapa stora problem för kvinnors hälsa och attityd till livet rent generellt. För mycket eller för lite östrogen kan skapa alla möjliga olika fysiska, mental och känslomässiga problem. Allt från endometrios och andra mensrelaterade problem till depression, ångest och humörsvängningar, t.ex. Det är inte bara konstgjorda hormoner som kan påverka östrogenhalterna i kroppen, då många andra externa faktorer kan hota balansen. Stress, onyttig kost, näring, viss plast, föroreningar, etc., bovar i dramat. Kom i håg att näringsupptaget i kroppen kan vara dåligt trots att du äter nyttig mat om matsmältningssystemet inte fungerar som det ska. Som tur är så finns det en lösning på kaotiska hormoner. 

 

En lösning

Har du någonsin ifrågasatt påståendena att det ännu inte finns effektiv behandling för endometrios och att det enbart går att få behandling för hantera symptom? Till mig sa läkarna att det gör ont att ha mens, och sedan var var det inte mer med det. Det var inte förrän jag kom i kontakt med homeopati för min sons skull och till slut sökte behandling för mina endometriossymtom, som jag förstod att jag inte behövde leva med alla smärtsamma och livsbegränsande kroniska symtom som jag hade. Att det faktiskt redan fanns behandling för endometrios. Klicka på länken nedan för att ta reda på hur jag kan hjälpa dig.

 

Klicka här för att boka en 15 min gratiskonsultation

 

Om författaren

Elisabet Agar är praktisk and klassisk homeopat med praktik i Göteborg och internationellt via videolänk. Hon specialiserar sig på endometrios (diagnostiserad och odiagnostiserad) och alla varierande och påfrestande symtom som hör samman med endometrios. Hon är utbildad i London och har arbetat i London, Göteborg och internationellt sedan 2004.

 

Dela gärna bloggen med andra du tror är intresserade. Tack!